Magyar Sajtkészítők Egyesülete bankszámlaszáma:

OTP Bank 11703006-20075110

 

Helyszíne: Törley Pezsgőmanufaktúra, 1221 Budapest, Anna utca 7.
Időpontja: 2019. október 11., péntek
Nevezés határideje: 2019 október 4. (éjfél)

MINTÁK LEADÁSA:
személyesen: 2019. október 11-én a verseny helyszínén, 07.00 – 09.30 óra között
sajt futárral: a versenyen résztvevő sajtkészítők részére a Magyar Sajtkészítők Egyesülete INGYENES sajt futár szolgáltatást biztosít! A hűtött gépjárművek október 9 és 10, szerda és csütörtöki napokon veszik át a mintákat, amely termékeket a megfelelő hőfokra beállított hűtőben tároljuk a verseny megkezdéséig. Az átvételi pontokról és időpontokról bővebb felvilágosítás az alábbi telefonszámon kérhető: Nagy Zsuzsa +36-30-248-3170

FONTOS: október 11. délelőtt 9.30 után, terméket NEM áll módunkban átvenni!

A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI:
– csak olyan sajt nevezhető, ami tehén-, juh-, kecske-, bivalytejből készült! A termék hozzáadott mesterséges színezéket és aromát nem tartalmazhat. Ízesített terméket NEM áll módunkban átvenni, és elbírálni!
– a készítő kizárólag saját termékét nevezheti a versenyre. Viszonteladók, kereskedők nem nevezhetnek más készítők termékeivel.
– egy készítő több termékét is benevezheti a bírálatra (max.3 minta)
Kérjük, csak olyan terméket nevezzenek, amelyek értékesítése már folyik, a versenyszabályzatnak megfelelően nem áll módunkban kizárólag a versenyre gyártott termékeket bírálni!

SAJTMINTÁK:
A versenyre előre regisztrált termékekből – hogy a küllemi jellemzők is jól kivehetők legyenek – az alábbiak szerint kérünk mintát leadni:
– 15 cm átmérő vagy kisebb sajt esetén egész sajtot / sajtokat (de min. 1 kg mennyiséget)
– 15 és 25 cm átmérő közötti sajt esetén fél vagy egész sajt, de min. 1,5 kg
25 cm átmérő fölött akkora sajtcikket, amelyen jól látható az alsó – felső – oldalsó sajtkéreg (min. 3 kg)

BÍRÁLAT:
A sajtmintákat anonimizáljuk és a 100 pontos bírálati rendszer szerint értékelünk. A bírálati pontrendszert tartalmazó dokumentum a www.sajtmustra.hu oldalon tesszük közzé.

  • Aranyérmes: 96-100 pont
  • Ezüstérmes: 91-95 pont
  • Bronzérmes: 85-90 pont

 

TERMÉKKATEGÓRIÁK:

Tehéntejből készült


1. Túrók, friss- és lágy sajtok

1.1. Tehéntúrók

1.1.1. Rögös túró

1.1.2. Leveles túró

1.2. Friss sajtok

1.2.3. Tehéngomolya

2. Orda, ricotta, zsendice, ordasajt

2.1. Orda, zsendice

2.2. Ordasajt

3. Savanyított tejtermékek

3.1. Tejföl
3.2. Natúr joghurtok

3.3. Natúr kefirek

3.4. Vajak

4. Érlelt félkemény, és kemény sajtok

4.1. Félkemény sajtok

4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok

4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok

4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok

4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajt

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

4.1.5.1. Parenyica sajt

4.1.5.2. Mozzarella sajt
4.1.5.3. Kaskaval

4.2. Kemény sajtok

4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok

4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok

4.2.3. Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok

5.3. Kéregflórával érő sajtok

5.3.1. Fehérpenésszel érő lágy sajtok

5.3.2. Rúzzsal érő lágy sajtok

Juhtejből készült

1. Túrók, friss- és lágy sajtok

1.1.3. Juhtúró

1.2. Friss sajtok

1.2.1. Natúr friss sajtok

1.2.1.1. Fehér sajt

1.2.1.2. Krém fehér sajt

1.2.2. Juhgomolya

2. Ordák, zsendicék

2.1. Orda, zsendice

2.2. Ordasajt

3. Savanyított tejtermékek

3.1.Natúr joghurtok

3.2. Natúr kefirek

4. Érlelt félkemény, és kemény sajtok

4.1. Félkemény sajtok

4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok

4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok

4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok

4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajt

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

4.1.5.1. Parenyica sajt

4.1.5.2. Mozzarella sajt
4.1.5.3. Kaskaval

4.2. Kemény sajtok

4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok

4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok

5. 3. Kéregflórával érő sajtok

5.3.1. Fehérpenésszel érő lágy sajtok

5.3.2. Rúzzsal érő lágy sajtok

Kecsketejből készült

1. Túrók, friss- és lágy sajtok

1.1. Kecsketúró

1.2. Friss sajtok

1.2.1. Natúr friss sajtok

1.2.1.1. Fehér sajt

1.2.1.2. Krém fehér sajt

1.2.2. Kecskegomolya

2. Ordák, zsendicék

2.1. Orda, zsendice

2.2. Ordasajt
3. Savanyított tejtermékek

3.1.Natúr joghurtok

3.2. Natúr kefirek

4. Érlelt félkemény, és kemény sajtok

4.1. Félkemény sajtok

4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok

4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok

4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok

4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajt

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

4.1.5.1. Parenyica sajt

4.1.5.2. Mozzarella sajt

4.2. Kemény sajtok

4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok

4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok

5. 3. Kéregflórával érő sajtok

5.3.1. Fehérpenésszel érő lágy sajtok

5.3.2. Rúzzsal érő lágy sajtok