A VERSENY RÉSZLETEI:
Helyszíne: Etyek Látogatóközpont, 2091 Etyek, Alcsúti út 1.
Időpontja: 2021. szeptember 4., szombat
Nevezés határideje: 2021 augusztus 29. (éjfél)
FONTOS: a bírálat helyszínén NINCS lehetőség nevezni, kizárólag online, a nevezési lap határidő előtti beküldésével!

Minták leadása:
– személyesen: 2021. szeptember 4-én a verseny helyszínén, reggel 7:30–9.30 óra között

FONTOS: szeptember 4-én délelőtt 9.30 után, terméket NEM áll módunkban átvenni.

SAJTMINTÁK:
A versenyre előre regisztrált termékekből – hogy a küllemi jellemzők is jól kivehetők legyenek – az alábbiak szerint kérünk mintát leadni:
– 15 cm átmérő vagy kisebb sajt esetén egész sajtot / sajtokat (de min. 1 kg mennyiséget)
– 15 és 25 cm átmérő közötti sajt esetén fél vagy egész sajt, de min. 1,5 kg
– 25 cm átmérő fölött akkora sajtcikket, amelyen jól látható az alsó – felső – oldalsó sajtkéreg (min. 3 kg)

A verseny nevezési díja:
– a Magyar Sajtkészítők Egyesülete tagjai számára ingyenes / 3 termékminta,
– nem tagok számára 5.000 Ft/termékminta
Termelőnként – az igényeknek megfelelően – max. 5 minta nevezhető!

A nevezési díjat előzetesen, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete bankszámlájára – OTP Bank Nyrt. – kérjük befizetni.11703006-20075110

Nevezéssel kapcsolatos, szakmai kérdések: Pozsa Panni +3620454 5857, pozsapanni@gmail.com

BÍRÁLAT:
A sajtmintákat anonimizáljuk és a 100 pontos bírálati rendszer szerint értékelünk. A bírálati pontrendszert tartalmazó dokumentum az alábbi LINK-en található.

  • Aranyérmes: 96-100 pont
  • Ezüstérmes: 91-95 pont
  • Bronzérmes: 85-90 pont

 TERMÉKKATEGÓRIÁK:

Tehéntejből készült


1. Túrók, friss- és lágy sajtok

1.1. Tehéntúrók

1.1.1. Rögös túró

1.1.2. Leveles túró

1.2. Friss sajtok

1.2.3. Tehéngomolya

2. Orda, ricotta, zsendice, ordasajt

2.1. Orda, zsendice

2.2. Ordasajt

3. Savanyított tejtermékek

3.1. Tejföl
3.2. Natúr joghurtok

3.3. Natúr kefirek

3.4. Vajak

4. Érlelt félkemény, és kemény sajtok

4.1. Félkemény sajtok

4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok

4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok

4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok

4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajt

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

4.1.5.1. Parenyica sajt

4.1.5.2. Mozzarella sajt
4.1.5.3. Kaskaval

4.2. Kemény sajtok

4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok

4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok

4.2.3. Cheddarozással készült zárt tésztájú kemény sajtok

5.3. Kéregflórával érő sajtok

5.3.1. Fehérpenésszel érő lágy sajtok

5.3.2. Rúzzsal érő lágy sajtok

Juhtejből készült

1. Túrók, friss- és lágy sajtok

1.1.3. Juhtúró

1.2. Friss sajtok

1.2.1. Natúr friss sajtok

1.2.1.1. Fehér sajt

1.2.1.2. Krém fehér sajt

1.2.2. Juhgomolya

2. Ordák, zsendicék

2.1. Orda, zsendice

2.2. Ordasajt

3. Savanyított tejtermékek

3.1.Natúr joghurtok

3.2. Natúr kefirek

4. Érlelt félkemény, és kemény sajtok

4.1. Félkemény sajtok

4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok

4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok

4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok

4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajt

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

4.1.5.1. Parenyica sajt

4.1.5.2. Mozzarella sajt
4.1.5.3. Kaskaval

4.2. Kemény sajtok

4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok

4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok

5. 3. Kéregflórával érő sajtok

5.3.1. Fehérpenésszel érő lágy sajtok

5.3.2. Rúzzsal érő lágy sajtok

Kecsketejből készült

1. Túrók, friss- és lágy sajtok

1.1. Kecsketúró

1.2. Friss sajtok

1.2.1. Natúr friss sajtok

1.2.1.1. Fehér sajt

1.2.1.2. Krém fehér sajt

1.2.2. Kecskegomolya

2. Ordák, zsendicék

2.1. Orda, zsendice

2.2. Ordasajt
3. Savanyított tejtermékek

3.1.Natúr joghurtok

3.2. Natúr kefirek

4. Érlelt félkemény, és kemény sajtok

4.1. Félkemény sajtok

4.1.1. Röglyukas félkemény sajtok

4.1.2. Erjedési lyukas félkemény sajtok

4.1.3. Zárt tésztájú félkemény sajtok

4.1.4. Kékpenésszel érő félkemény sajt

4.1.5. Hevített, gyúrt sajtok

4.1.5.1. Parenyica sajt

4.1.5.2. Mozzarella sajt

4.2. Kemény sajtok

4.2.1. Zárt tésztájú kemény sajtok

4.2.2. Erjedési lyukas kemény sajtok

5. 3. Kéregflórával érő sajtok

5.3.1. Fehérpenésszel érő lágy sajtok

5.3.2. Rúzzsal érő lágy sajtok