Ezúton gratulálunk minden mesternek, akik nemcsak legjobb termékeiket, de életük hivatását tették ki a hétvégén; szívvel, lélekkel, mosollyal. Nem utolsó sorban köszönjük a meghívást a szervezőknek és az ellátást a Bicskei Mg Zrt-nek!

Szeptember 30-án és október 1-én rendezték immár negyedik alkalommal a Magyar Sajtmustrát Nagyegyházán.

Péntek reggel találkoztam egy csapattal, akik a Sajtmustra szakmai napjára készültek indulni. Utólag is köszönettel tartozom Kerekesné Dr. Mayer Ágnesnek, amiért segített eljutnom Magyarország legfontosabb, sajttal és tejgazdasággal kapcsolatos rendezvényére. Úti célunk a nagyegyházai Hangistálló, a Sajtút egyik állomása és az eseménynek otthont adó, a 150 éves Batthyányi uradalmi istállóból átalakított rendezvényközpont volt.

Még a hivatalos program kezdete előtt érkeztünk, de már jó néhányan sürögtek-forogtak a helyszínen: a sajtmesterek folyamatosan vitték versenyző termékeiket regisztrációra, a szervezők pedig szorgosan készítették elő a terepet a konferenciának; miközben a konyhai stáb sem ült tétlenül, hisz rengeteg vendégnek kellett ebédet készíteniük.

A konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Tóth Katalin, a nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Beszédében elmondta, a Sajtmustra ötlete onnan ered, hogy a magyar tejtermelőknek, sajtkészítőknek lehetőséget akartak biztosítani termékeik bemutatására, értékeléssel és vásárlási lehetőséggel egybekötve. Úgy véli, a konferencia egy remek lehetőség arra, hogy a szakmabeliek választ kapjanak az őket foglalkoztató kérdésekre. Sok sikert kívánt a versenyben résztvevőknek, valamint élményekben gazdag hétvégét mindenkinek a szakmai- és a közönségnapra.

Az egybegyűlteket Kovács László, a KKASE Sajtkészítők Egyesületének elnöke is köszöntötte. Üdvözölte, hogy nagyon sokan jöttek el a rendezvényre (a teremben szinte minden hely megtelt), ez pedig szerinte jót jelent a tejágazat és a sajtszakma jövőjének. Említette, hogy éppen idén lett tíz éves az Egyesület, valamint kb. hét éve váltottak irányt tevékenységi körükben: akkor döntöttek úgy, hogy felkarolják a sajtkészítőket és segítik munkájukat minden eszközzel, melyre egy ilyen szervezet képes lehet. Az idei Sajtmustrát fordulópontként definiálta, mivel már nemcsak a hazai sajtkészítők, hanem a Kárpát-medence több műhelye is csatlakozott a szakmai konferenciához. Ez egy nemzetközi dimenziót ad az eseménynek, mely immár hidat képez, kapcsolatot teremt a régióban azonos szakterületen dolgozó emberek közt.

Amikor a francia kollégákat meghívta, hogy zsűritagként és előadóként vegyenek részt a szakmai napon, hirtelen nem talált megfelelő kifejezést a “mustra” szóra franciául, ezért inkább az “Ünnep” szót használta – azóta pedig ünnepként, a Magyar Sajt Ünnepekéntemlegeti ezt a hétvégét. Ezért kérte, érezzük át ennek a súlyát és ténylegesen ünnepeljük közös ügyünket, a sajtot.

A köszöntők után szakmai konferencia következett – a korábban közölt program szerint. Először Franciaországból érkezett sajtmesterek beszéltek az érlelő kultúrákról, majd a tejágazat szakemberei tartottak előadást. Délután piaci lehetőségekről hallhattak a termelők érdekes tudnivalókat, valamint bemutatkozott a Székely Sajtkészítők Kézműves Egyesületénekképviseletében elnökük, Sánduly Edit.

Eközben a Hangistálló konyháján sajtos-túrós puliszkát készítettek ebédre, nagyon finom volt! Délután sokáig elhúzódó kerekasztal beszélgetések zárták a szakmai konferenciát, vacsorára pedig kacsasültet szolgáltak fel.

A szakmai nap varázsa számomra az volt, hogy másfél nap leforgása alatt, egy helyen ismerkedhettem sajtmesterekkel és szakértőkkel, valamint tanúja lehettem, ahogy közvetlenül, nyíltan és őszintén beszélik meg egymással életüket, tapasztalataikat. Egy összetartó, apró nézeteltéréseik ellenére jó kedélyű és bámulatos szaktudással rendelkező társaságba csöppentem, melytől nagyon sokat lehet tanulni a sajtról és az azt előállító gazdák világáról.

A szakmai nap előadásairól a következő napokban természetesen részletesebben be fogunk számolni. Legalább három cikket fogunk a témában közölni, ezért érdemes figyelni bennünket! Szerkesztőségünk sajtkészítő tagja, Szabolcs is részt vett a Sajtmustrán, és bizony nemcsak szellemi tőkéje frissítéséért (valamint sajtjai értékesítéséért) jött ide, hanem versenyezni is!

Szombaton szerkesztőtársammal együtt indultunk Budpestről Nagyegyházára, és a 10:00 órás kezdésre meg is érkeztünk. Elek úr elfoglalta helyét a vásári standokon, én meg folytattam előző napi tevékenységemet: fotóztam a sajtászokat, kóstolgattam sajtjaikat, és természetesen a közönségnapi köszöntőről sem maradtam le.

Az ünnepélyes megnyitón Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője mondott beszédet. Az előző napi megnyitóhoz hasonlóan ő is üdvözölte, milyen sok hazai és határon túli magyar sajtkészítő jött el megmutatni remekműveit, bizonyítva, hogy a magyar sajtfogyasztás az ipari trappistán túl is létezhet. A kormány a következő években a magyar tejágazatnak is kiemelt figyelmet, nem utolsó sorban támogatást fog szentelni, elősegítve Magyarország tejtermék- és sajtfogyasztási szokásainak kedvező alakulását és a termelők megélhetését.

A köszöntő után a magyar és székely Sajtkészítő Egyesületek elnökei aláírták Együttműködési Megállapodásukat, tovább erősítve az évek óta érlelődő szövetséget. Az aláírás után pedig jött a várva várt eredményhirdetés!

23 832 Comments